POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO – NERETVANSKA
Dr. Ante Starčevića 13, 20 000 Dubrovnik, tel.: +385 20 443 333
dubrovačko-neretvanska uprava > Policijske postaje > Postaja aerodromske policije Čilipi

Postaja aerodromske policije Čilipi

Postaja aerodromske policije Čilipi
 
Mjesto: Čilipi
Adresa: Močići bb
Telefon: 020/444 039; 444 040
Telefax: 020/444 000
 

Postaja aerodromske policije Čilipi nalazi se u južnom dijelu Republike Hrvatske i kao specijalizirana policijska postaja obavlja svoju djelatnost na području Zračne luke Dubrovnik. Područje Postaje aerodromske policije Čilipi smješteno je na području općine Konavle, naselje Močići, istočno od mjesta Cavtat na udaljenosti od oko 21 km od Dubrovnika.
Zračna luka Dubrovnik nalazi se u neposrednoj blizini s granicom Bosne i Hercegovine (sjever), tj. cestovnim prometom na udaljenosti od graničnog prijelaza (Gornji Brgat) oko 20 km, dok je najkraća zračna linija od 7 do 10 km. Udaljenost Zračne luke cestovnim prometom do graničnog prijelaza s Crnom Gorom (Karasovići) iznosi oko 20 km. 
  
Zračna luka Dubrovnik nalazi se na 13 km zračne udaljenosti od centra Dubrovnika, zemljopisne koordinate 42 33' 40'' N; 18 46' 24'' E, na nadmorskoj visini od 161 m, ukupne površine od 192 ha s nizom objekata i površina koji su međusobno odvojeni i povezani te kao takvi čine jednu zasebnu cijelinu. Od državne ceste D-8 udaljena je oko 100 m.
Budući se Zračna luka Dubrovnik nalazi u neposrednoj blizini većih turističkih mjesta (Dubrovnik, Cavtat) obavljaju se jednostavne usluge putnicima koji dolaze iz raznih zemalja Europe i iz drugih zemalja diljem svijeta.
Na području Zračne luke Dubrovnik nalaze se mali restorani, rent-a car poslovnice, nekoliko turističkih poslovnica koje transferiraju putnike do krajnjih destinacija u okolna turistička mjesta, trgovine, kiosk, mjenjačnice, taxi služba, poslovnice banaka i od kolovoza 2008. godine otvorena je špilja zvana Đurovićeva špilja na području ZL Dubrovnik, a koju je mougće posjetiti uz prethodnu najavu Zračnu luci Dubrovnik. 

Glavni cestovni pristup Zračnoj luci Dubrovnik je iz pravca jugozapada s državne ceste D-8 internom prometnicom zračne luke, dok je pomoćni pristup iz pravca jugoistoka koji je povezan s državnom cestom D-8.
Na području Zračne luke Dubrovnik nalazi se stalni međunarodni granični prijelaz za promet putnika i roba u zračnom prometu.
Pored nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika, „Croatia Airlines“ u Zračnoj luci Dubrovnik sa stalnim letovima prometuje još i zrakoplovni prijevoznici „British Airways“, "Turkish Airlines", "Lufthansa" i "Vueling".

Policijski službenici Postaje aerodromske policije obavljaju poslove temeljne policije, granične policije i poslove protueksplozijske zaštite.

Temeljna policija brine se o sigurnosti ljudi i imovine u Zračnoj luci Dubrovnik, vrši prevenciju kaznenih i prekršajnih djela, nadzor i regulaciju prometa ispred pristanišne zgrade Zračne luke Dubrovnik, obavlja osiguranja štićenih osoba, obilazi područje Zračne luke Dubrovnik pješačkom ili auto ophodnjom, obavlja poslove suzbijanja nezakonitih migracija i drugih poslova u postupanju prema stranim državljanima.
Poslovi granične kontrole obavljaju se prilikom ulaza i izlaza iz RH putnika u zračnom prometu.  
Poslove protueksplozijske zaštite, tj. zaštitni pregled putnika, ručne prtljage, zrakoplova i objekata u Zračnoj luci Dubrovnik obavljaju djelatnici tvrtke "Securitas d.o.o.",  s ciljem zapriječavanja unošenja eksploziva, oružja i streljiva, kao i ostalih opasnih predmeta i materijala u zrakoplov, a kojima posebno osposobljeni policijski službenici pružaju sturčnu pomoć.
 
Policijskom postajom rukovodi načelnik Antonio Kocelj.