POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO – NERETVANSKA
Dr. Ante Starčevića 13, 20 000 Dubrovnik, tel.: +385 20 443 333

Policijska postaja Lastovo

Policijska postaja Lastovo
Mjesto: Lastovo

Adresa: Dobre Dobričevića bb

Telefon: 020/444 444

Telefax: 020/444 400
 
Policijska postaja Lastovo teritorijalno je nadležna na području otoka Lastova, s naseljima Lastovo, Ubli, Pasadur, Skrivena luka i Zaklopatica. Otok Lastovo se nalazi u središtu Jadranskog mora i pripada južnodalmatinskoj otočnoj skupini. Površina otoka Lastova s 44 otoka, otočića, hridi i grebena iznosi 53 km 2, a ima otprilike 700 stanovnika koji cijelu godinu borave na otoku.
Najviši vrh otoka Lastova je Hum, 417 m nadmorske visine, odakle se pruža pogled na razvijenosti reljefa na otoku, vidljivoj u zaobljenim brežuljcima, duboko usječenim uvalama te poljima, a s druge strane i beskrajan pogled na more i otočje.
 
Otok Lastovo je povezan s kopnom trajektnom vezom na relaciji Split–Ubli, koja se održava svakodnevno tijekom cijele godine.   
 
U Policijskoj postaji Lastovo djeluji: operativno dežurstvo, temeljna, granična i kriminalistička policija te upravni poslovi.
 
Operativno dežurstvo Policijske postaje 24-sata zaprima dojave, usmjerava i koordinira radom policijskih službenika temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije.
 
Zadaće temeljne policije su: održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira, prevencija i sprječavanje vršenja kaznenih djela i prekršaja, pružanje asistencija drugim državnim tijelima, pružanje intervencije prema dojavama građana, nadziranje stanja sigurnosti cestovnog prometa, obavljanje očevida prometnih nesreća, kao i obavljanje poslova iz domene nezakonitih migracija.
 
Na području Policijske postaje Lastovo nalazi se granični prijelaz za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu Ubli gdje se svakodnevno obavlja kontrola prelaska državne granice na ulazu i izlazu iz RH.
 
Policijski službenici kriminalističke policije provode mjere i radnje u cilju pronalaska predmeta kaznenih djela i hvatanja počinitelja kaznenih djela te rade na poslovima suzbijanja svih oblika kriminaliteta. 
 
Upravni poslovi bave se izdavanjem, promjenama i zamjenama osobnih iskaznica, putnih isprava, vozačkih dozvola, prometnih dokumenata, registracijom vozila, poslovima nabavke i registracije vatrenog oružja, rješavanja statusnih pitanja stranaca i državljanstva. 
 
Policijskom postajom rukovodi načelnik Ante Jurica.