POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO – NERETVANSKA
Dr. Ante Starčevića 13, 20 000 Dubrovnik, tel.: +385 20 443 333
dubrovačko-neretvanska uprava > Policijske postaje > Postaja pomorske policije Dubrovnik

Postaja pomorske policije Dubrovnik

Mjesto: Dubrovnik
 
Adresa: Obala Pape Ivana Pavla II br. 1  (luka Gruž)
 
Telefon: 020/443 555
 
Telefax: 020/443 500
 
 
Postaja pomorske policije Dubrovnik obuhvaća akvatorij teritorijalnog mora Republike Hrvatske od rta Ruzmarin do Rta Oštra u ukupnoj površini od 2050 km 2, od čega je 126 km2 kopneni dio sektora, dok se ostali dio odnosi na more, te granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u pomorskom prometu. Državna granica na moru prostire se u dužini od 114,6 Nm i to prema otvorenom moru 92,5Nm, dok je privremeno razgraničenje ne moru prema Crnoj Gori 14Nm i prema BiH 8,1 Nm. 
 
U morskom prostoru koji pokriva postajno području  nalaze se naseljeni (Mljet, Šipan, Lopud i Koločep) i nenaseljeni otoci, a sukladno teritorijalnoj podjeli. Područje je istodobno turistički i  ribarski orijentirano, a domicilno otočno stanovništvo okrenuto je turizmu, moru i ribarstvu. Nenaseljeni otoci i hridi su: Daksa, Grebeni, Ruda, Jakljan, Mišnjak, Kosmeč, Crkvina, Tajan, Olipa, Bogutovac ,Sv. Andrija na kojem se nalazi svjetioničar, Kobrava, Moračnik, Pomeštak, Brnjestovac, Lukovac, Prijećki škoj, Veliki Škoj i dr.
 
Na području stalnog međunarodnog pomorskog graničnog prijelaza Dubrovnik policijski službenici obavljaju poslove sigurnosti ljudi i imovine, prevencije vršenja kaznenih djela i prekršaja te otkrivanje počinitelja kaznenih djela i prekršaja. Svakodnevno se obavlja kontrola prelaska državne granice na ulazu i izlazu iz RH.
 
Prilikom obavljanja poslova na moru, policijski službenici provjeravaju zastave plovila, zaustavljanje plovila, pregled isprava plovila, progon plovila, uzapćenje plovila, provođenje plovila u luku i dr.   
 
U Postaji je organizirano Operativno dežurstvo koje kroz 24 sata zaprima sve dojave, te upućuje, prati, usmjerava i koordinira radom policijskih službenika prilikom izvršenja službenih zadaća te koordinira s rukovodstvom Policijske postaje kao i s Operativno-komunikacijskim centrom Policijske uprave.
 
U sklopu Postaje pomorske policije Dubrovnik organizirana je i policijska služba u Babinom polju na otoku Mljetu (tel: 020/443 555).

Policijskom postajom rukovodi načelnik Matko Klarić.