POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO – NERETVANSKA
Dr. Ante Starčevića 13, 20 000 Dubrovnik, tel.: +385 20 443 333
dubrovačko-neretvanska uprava > Vijesti > Ministar Božinović na otvaranju međunarodnog simpozija "Protuminsko ...

Ministar Božinović na otvaranju međunarodnog simpozija "Protuminsko djelovanje 2018."

Ministar Božinović na otvaranju međunarodnog simpozija "Protuminsko djelovanje 2018."
11. travanj 2018. -

 Foto: Ilustracija

Ministar Davor Božinović sudjelovao je danas 10. travnja, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na otvorenju međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2018.“ koji se održava u Slanom od 9. do 12. travnja 2018. Međunarodni simpozij, koji ove godine obilježava jubilarnu 15. obljetnicu, organiziran je u suradnji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske u čije ime je otvorenju prisustvovao Filip Dragović ujedno i savjetnik ministra unutarnjih poslova. Tijekom godina ovaj je simpozij izrastao u krovni svjetski stručni skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 140 sudionika iz 30 zemalja.  

Ministar Božinović u svom je obraćanju istaknuo kako je Vlada RH minski problem prepoznala kao strateški problem koji visoko kotira na ljestvici nacionalnih prioriteta te je od 1998. do 2017. za razminiranje utrošila 5.4 milijarde kuna, a uložena sredstva i napor rezultirali su činjenicom da niti jedno dijete nije stradalo od mina već 13 godina, niti jedna odrasla osoba već tri godine, a prošla je godina prva bez minskog incidenta ili nesreće. "Razminirali smo preko 566,4 kilometara četvornih, a ukupno smo osigurali i očistili 1424 kilometara četvornih. Od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno.“ Istaknuo je ministar. Također je naglasio kako minska zagađenost predstavlja prepreku ravnomjernom gospodarskom i poljoprivrednom napretku i razvoju, utječe na učinkoviti nadzor državne granice, na reagiranje i spašavanje u slučaju elementarnih nepogoda i tehnoloških nesreća. „Što su sve vrlo važni razlozi da i dalje ne mirujemo, već uporno radimo na pronalaženju sve boljih, suvremenijih rješenja za povećanje sigurnosti, ubrzanje procesa razminiranja i smanjenje troškova.“ rekao je ministar Božinović.

Simpozij je otvoren uvodnim obraćanjem Zdravka Modrušana, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, a pozdravnim govorima prisutnima su se obratili i Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, prof. dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, mr.sc. Suvad Džafić, član Komisije za razminiranje u BiH (zemlja partner ovogodišnjeg simpozija), Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dr.sc. Filip Dragović, savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik Predsjednice RH te dr.sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Uvodni dio simpozija nastavljen je prezentacijom direktorice Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za testiranje, razvoj i obuku Nataše Mateše Mateković „Petnaest godina zajedno“, a završen je dodjelom posebnih priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih 15 godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta Simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti koje im je uručila predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje Đurđa Adlešić.

Simpozij je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. S tim ciljem  biti će prikazane prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja kao i najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, raspravljat će se o problemima te ponuditi održiva rješenja. Sudionicima će biti omogućena razmjena iskustava, razmatranje rješenja tehničkih i upravljačkih problema kao i uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode. Tvrtkama izlagačima simpozij će i ove godine biti prilika da predstave svoje proizvode te sklope poslove.

U okviru programa biti će održana i pokazna vježba na kojoj će biti predstavljene najnovije tehnologije i novosti koje donosi suvremeni razvoj na području robotike te će kao i prijašnjih godina biti prikazani strojevi za razminiranje sa novim alatima.   Vijesti za aktualni mjesec:


21.9.2018.Interni oglas za popunu rukovodećih radnih mjesta
21.9.2018.Obavijest o zatvaranju Graničnog prijelaza Vitaljina
21.9.2018.Korčula - u prometnoj nesreći smrtno stradala jedna osoba
21.9.2018.Razriješena krađa skupocjenog nakita
20.9.2018.Europski dan bez poginulih u prometu - rezultati akcije
20.9.2018.Razriješena krađa vozila
18.9.2018.Projekt EDWARD
18.9.2018.Na skretanju za Bosanku stradao biciklista
18.9.2018.Tjedno izvješće za promet
17.9.2018.Nakon višesatnih pregovora okončana akcija u Opuzenu
14.9.2018.Tijekom jučerašnjeg dana dvije prometne nezgode motociklista
13.9.2018.Zatečena prilikom prodaje droge
12.9.2018.Policijsko postupanje u mjestu Vrbica
12.9.2018.Prometna nesreća na Korčuli
7.9.2018.Preminuo mladić stradao u prometnoj nesreći
7.9.2018.Neovlaštena proizvodnja i prodaja droge
7.9.2018.Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga
6.9.2018.Osumnjičen za krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja
4.9.2018.Razriješeno razbojništvo
3.9.2018.Poštujte naše znakove


str.: 1 od 2. Ukupno: 22 zapisa.