POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO – NERETVANSKA
Dr. Ante Starčevića 13, 20 000 Dubrovnik, tel.: +385 20 443 333
dubrovačko-neretvanska uprava > Vijesti > Glavni ravnatelj policije sudjelovao na konferenciji „Stronger Schengen ...

Glavni ravnatelj policije sudjelovao na konferenciji „Stronger Schengen Area“

Glavni ravnatelj policije sudjelovao na konferenciji „Stronger Schengen Area“
1. lipanj 2018. -

Foto: PU dubrovačko-neret.

Glavni ravnatelj policijeNikola Milina sudjelovao je danas na konferenciji „Stronger Schengen Area“ organiziranoj u Dubrovniku. Na temu jačanja schengenskog prostora, osim njega, putem video linka obratio se povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulus i potpredsjednica Odbora za vanjske polove Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

U svom obraćanju ravnatelj Milina istaknuo je važnost schengenskog informacijskog sustava kao glavnog alata za suradnju policija schengenskih zemalja u kojem se objavljuju podaci o osobama i predmetima koje je potrebno pronaći. Govoreći o učinkovitosti sustava, naglasio je da se radi o sustavu kojeg  koristi preko milijun korisnika, sadrži 80 milijuna podataka, a preko kojeg se godišnje izvrši gotovo 4 milijarde provjera i pronađe preko 200 tisuća traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.

Naglasio je da se Republika Hrvatska spojila na SIS 27. lipnja 2017. godine i da je za to vrijeme hrvatska policija pronašla preko 12 tisuća potražnih osoba, vozila, isprava i predmeta, što je za državu poput Hrvatske izniman rezultat, značajno veći od europskog prosjeka, što je s odobravanjem prepoznala i Europska komisija. Osim što je time ispunila važan uvjet za članstvo u Republike Hrvatske u Schengenu, primjenom SIS-a zaštita naše vanjske granice, učinkovitost hrvatske policije i sigurnost hrvatskih građana, a time i Europske unije, u cjelini podignuta je na znatno višu razinu.

Na kraju je naglasio odlučnost Republike Hrvatske da do kraja 2018. godine ispuni sve preostale tehničke uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, što podrazumijeva dovršetak infrastrukturnih radova te nastavak kapacitiranja i obuke pripadnika granične policije.

O specifičnosti graničnog prostora na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske govorio je načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević, naglasivši da je cijelo područje Policijske uprave zapravo granično područje sa specifičnostima tzv. Neumskog koridora, Ulice Marka Marulića u Metkoviću i morske granice u blizini poluotoka Prevlake. Također je istaknuo dobru infrastrukturnu opremljenost i obučenost pripadnika granične policije,što u konačnosti rezultira dobrim rezultatima i sigurnom južnom granicom.
Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Policijski službenici PP Metković sudjelovali u akciji spašavanja osoba iz vozila
18.1.2019.Rezultati akcije Manje oružja - manje tragedija
15.1.2019.Razriješena serija teških krađa i krađa
14.1.2019.Interni oglas
14.1.2019.Tjedno izvješće za promet
14.1.2019.Izvanredna konferencija za medije povodom tragičnog stradavanja trojice djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik
11.1.2019.Potraga za nestalim djelatnikom Hidroelektrane Dubrovnik
10.1.2019.Požar u Hidroelektrani u Platu
8.1.2019.Prepoznajete li osobu sa videozapisa?
8.1.2019.Očevidom utvrđen uzrok požara na vozilu
7.1.2019.Zapaljenje vozila
7.1.2019.Tjedno izvješće za promet
3.1.2019.Kaznene prijave u gospodarskom kriminalitetu


str.: 1 od 1. Ukupno: 13 zapisa.